Endast nedanstående fem grenar kvalificerar till Year End Award och pris till Horse of the Year. Under 2012 kommer flera arrangörer även att arrangera Showmanship, Hunt Seat Equtation och Western Horsemanship. Vilka till kommande år (2013) kan tänkas bli en del av rankingen om det faller väl ut.

Hunter Under Saddle

BEDÖMNING
Alla hästar bedöms i gångarterna walk, trot, extended trot, Canter och Hand gallop. Hästarna ska röra sig i lång låg form och ha möjlighet att länga stegen och täcka mycket mark när de rör sig.Flashy_kompr.jpg

 

UTRUSTNING

Hästen ska visas i engelsk utrustning, sadel av typ allround eller hoppmodell och huvudlag med ett slätt pannband, engelsk nosgrimma, hela tyglar och tränsbett utan skänklar. Förbygel är valfritt. Ryttaren ska bära ridkavaj, byxor av traditionell modell (mattgul, grå, rost eller ljusgul) höga ridstövlar och ridhjälm är obligatoriskt. "Stack" slips eller hög krage måste användas. Håret måste vara prydligt och samlat.

 

GÅNGARTER

· Walk (vilande skritt i fyrtakt med långa steg)

· Trot (vilande vägvinnande trav i tvåtakt)

. Extended trot (ökad trot)

· Canter (vilande vägvinnande galopp i tretakt)

· Hand gallop (ökad galopp)

 

Western Pleasure

BEDÖMNING

Alla hästar bedöms i gångarterna walk, jog, extended jog, lope och ryggning samt alla övergångar. Hästarna skall arbetas åt båda håll i arenan i alla tre gångarterna för att visa att de är kapabla i båda varven. Hästen skall bära sitt huvud så att öronsnibbarna är i linje med manken som lägst och linjen mellan ögonen och manken som högsta punkt. Hästen ska även visa att den kan bära sig.

fall_classic2010_15_148.jpg

 

UTRUSTNING

Hästen ska ridas i westernsadel och på antingen tränsbett med tvåhandsfattning, bosal (en s.k. hackamore i flätad råhud) med tvåhandsfattning eller på stångbett med enhandsfattning. Ryttarens westernklädsel är obligatorisk och innebär långarmad skjorta med krage (band, ståkrage, tuxedo, etc.) westernhatt och cowboy boots. Hatten måste sitta på ryttarens huvud när han kommer in på arenan. Sporrar och chaps är valfria.

 

GÅNGARTER

En Western Pleasurehäst ska som namnet anger, vara en njutning att rida. Den ska framvisa mjuka flytande steg och bära sig själv, med vackra gångarter och övergångar. Gångarterna benämns enligt följande:

· Walk (långsam skritt i fyrtakt med korta steg)

· Jog (långsam trav i tvåtakt med korta steg)

· Extended Jog (ökad jog)

· Lope (långsam galopp i tretakt med korta steg)

· Back-up, rak ryggning utan motstånd och tvekan, med balans och flyt

 

 

Western Riding

BEDÖMNING

Pluspoäng kommer att ges till den som rider med mjuk jämn takt i gångarter (börjar och slutar mönstret med samma takt) och visar hästens förmåga att göra galoppombyte exakt, enkelt och med både fram- och bakben samtidigt mitt emellan konerna. Hästen skall ha avspänd huvudhållning och visa mjukhet till ryttarens händer, med en måttlig böjning på nacken. Hästen får ridas med lätt kontakt eller lagom lösa tyglar. Hästen skall  ridas över bommen både i jog och i

lope utan att bryta av eller radikalt ändra steglängden.Wall_Street_Wizard.jpg

 

UTRUSTNING

Hästen ska ridas på en hand med ett standard western bett godkänt av NSBA eller på två händer med tränsbett eller bosal.

Konventionell western utrustning är obligatorisk. Konventionell utrustning innebär långarmad skjorta med krage (band, ståkrage, tuxedo, etc.) westernhatt och cowboy boots. Hatten måste sitta på ryttarens huvud när han kommer in på arenan. Sporrar och chaps är valfria.

 

GÅNGARTER

· Walk

· Jog

· Extended jog

· Lope

 

Top-line : Hästen skall bära sitt huvud så att örsnibbarna är i linje med manken som lägst och linjen mellan ögonen och manken som högsta punkt. Hästen ska även visa att den kan bära sig.

 

Back-up : En bra backning ska vara balanserad och ha flyt, självbärande och det ska se ut som en njutning att rida. Hästen ska backa rakt åtminstone en hästlängd lugnt och utan att gapa med munnen. Detta ska ske mjukt med endast lite kontakt med munnen och utan tvekan.

 

 

 

Trail

BEDÖMNING

Denna klass bedöms i hur hästen utför manövrar över och mellan hinder med tanke på uppträdande, svar på ryttarens hjälper och kvalitet på rörelser. Hästen ska lätta guidas mellan och över hindren. Hästen ska bära sitt huvud så att örsnibbarna är i linje med manken som lägst och linjen mellan ögonen och manken som högsta punkt. Hästen ska även visa att den kan bära sig.Danny-bro-Falsterbo1.jpg

 

UTRUSTNING

Hästen ska ridas i westernsadel, på tränsbett med tvåhandsfattning, bosal med tvåhandsfattning eller stångbett med enhandsfattning. Ryttaren ska vara klädd i westernklädsel vilket innebär långarmad skjorta med krage (band, ståkrage, tuxedo, etc.) westernhatt och cowboy boots. Hatten måste sitta på ryttarens huvud när han kommer in på arenan. Sporrar och chaps är valfria.

 

GÅNGARTER

· Walk (långsam skritt i fyrtakt med korta steg)

· Jog (långsam trav i tvåtakt med korta steg)

· Extended Jog (ökad jog)

· Lope (långsam galopp i tretakt med korta steg)

· Leadchange (galoppombyte, enkelt eller flytande)

· Back-up (ryggning utan motstånd och tvekan, med balans och flyt)

· Sidepass (sidvärtesförflyttning rakt sidledes med övertramp av både fram- och bakben)

 

OBLIGATORISKA HINDER

· Grind

· Cavalletti (minst 4 bommar)

· Ryggning

 

Longe Line

BEDÖMNING

Anledningen till att visa en unghäst i longeline är att visa att hästen har rörelser, uppträdande/utstrålning/attityd, och kroppsbyggnation för att bli konkurrensduglig när man senare ska rida.

 

 

Följande bedöms:

· Kvalitet på rörelser

· Uppträdande/utstrålning/attityd

· Kroppsbyggnation passande för framtida tävlingsgrenar

 

Hästen ska bedömas för dess lämplighet som framtida ridhäst. Denna klass ska definiera vad som menas med att vara en lovande "Western Pleasurehäst" eller en lovande "Hunter Under Saddlehäst". I och med att det bara är unghästar ska de inte visa uppförande eller kvalitet som en färdig tävlingshäst, utan bara prestera så mycket att det blir en rimlig visning inför domaren.

 

KLASSEN

Klassen delas in i två delar, 1. Longering som varar i 1 ½ minut (90 sekunder) och 2. Inspektion. Innan klassen börjar finns det tid för alla deltagare att värma upp i ca fem minuter inne på tävlingsarenan.

 

1.      Longering

Bedömningen startar med en ljudsignal eller liknande när hästen kommit ut på cirkeln och kan hålla cirkeln. Under 1 ½ minut ska hästen visas i skritt, trav och galopp i både höger och vänster varv, ljudsignal eller liknande ges vid halvtid och när tiden för bedömning är slut.

 

2.      Inspektion

Alla hästar ska inspekteras genom att var och en i turordning leds mot domaren i skritt på rak linje, stannar upp framför domaren för inspektion och sen travar på rakt spår, rundar en kona och ställer upp vid väggen.

 

UTRUSTNING

Hästen ska visas i vanlig grimma eller showgrimma med en longeringslina på max ca 9 meter  (30 feet) med hake som fästs i grimman, observera att repgrimma inte är tillåtet. Vill du få tag i longeringslina, kontakta Tumbleweed Country Store . Som hjälpmedel i longeringen får man använda longeringspisk, inga andra hjälpmedel är tillåtna. Viktigt att komma ihåg vid bedömningen är att varken longeringslinan eller pisken får nudda hästen. Vid inspektionen används ledrep i läder eller rep med hake, liknande som används i Showmanship och Halterklasser.

 

Konventionell obligatorisk western- eller engelsk klädsel är tillåten, allt beroende på vilken typ av häst man visar.

 

GÅNGARTER

Gångarterna bedöms utifrån vad hästar lämpar sig bäst för, Western Pleasure eller Hunter under Saddle.

· Walk (taktmässig, poäng 0-4 i varje varv, där 2 p är medel)

· Jog/Trot (taktmässig, poäng 0-16 i varje varv, där 8 p är medel)

· Lope/Canter (rätt och taktmässig, poäng 0-20 i varje varv, där 10 p är medel)

· Use of Circle (extra poäng ges till den som kan hålla cirkeln i alla gångarter på slack longeringslina)

 

 

 

 


stäng